top of page
Laura Maddalena.Sävellys_MaaritKytöharju.jpg
Laura Maddalena

Cembalisti ja näyttelijä Elina Mustonen herättää säveltäjä Eero Hämeenniemeltä tilaamassaan teoksessa eloon Ospedalet – italialaiset keskiajalta polveutuvat tyttölasten orpokodit. 1600-luvun loppupuolella Venetsian orpokodeista kehittyi Euroopan parhaita naisille avoimia musiikkikouluja, joissa opettajina toimivat aikansa merkittävimmät maestrot: Vivaldi, Galuppi, Cavalli, Gasparini, Legrenzi….

 

Musiikkidraama Laura Maddalena kertoo kahden eri aikakausilla eläneen ospedale-tytön tarinan yhdistämällä historiaa ja fiktiota, venetsialaista cembalomusiikkia, Hämeenniemen uusia sävellyksiä ja hänen kirjoittamaansa tekstiä. Lisäksi esitys sisältää musiikkia Luigi Rossilta, Barbara Strozzilta, Domenico Scarlattilta, Baldassare Galuppilta ja Ferdinando Bertonilta.

 

Esityksessä uskonto ja musiikki ovat nuorten naisten tärkein elämän sisältö suljettujen porttien sisäpuolella. Silti nunnien ja rippi-isien tiukka valvonta ei voi estää koko inhimillisen tunnekirjon heräämistä. Rakkaus ja seksuaalisuus elävät nuorten naisten fantasioissa, mutta loputtomiin niitä ei voida tukahduttaa. Viimein rakkaus tarjoaa ulospääsyn ospedalen suljetusta maailmasta.

 

Teos purkaa myös musiikkimaailman miehistä kaanonia ja neromyyttiä sekä tarkastelee naisoletettujen muusikoiden ja säveltäjien näkymättömyyttä. Kuten eräs esityksen naishahmoista toteaa: ”Minä olen yhtä näkymätön kuin musiikki.” Ospedale-muusikoiden tarinat eivät kerro ainoastaan heidän oman aikakautensa sosiaalisesta ilmapiiristä ja sukupuolittuneista normeista, vaan niiden heijastumia voi nähdä myös historian myöhemmissä kerrostumissa aina tämän päivän kulttuuridiskurssiin saakka.

 

Joitakin aineksia esitykseen on antanut monipuolisen muusikon Maddalena-Laura Lombardini Sirmenin (1745–1818) elämäntarina. Tämä Ospedale dei Mendicantissa kasvanut nainen teki myöhemmin menestyksekkään kansainvälisen uran viulistina, laulajana ja säveltäjänä.

 

Musikaalisten nuorten naisten vapautumistarina on jatkoa Elina Mustosen menestyksekkäälle musiikkia ja draamaa yhdistäneelle Shakespeare-esitykselle Her Infinite Variety sekä Molière-esitykselle Jouez!.

 

Näyttämöllä: Elina Mustonen, cembalisti ja näyttelijä 
 

Musiikki ja alkuperäisteksti: Eero Hämeenniemi

Ohjaus: Johanna Freundlich

Visualisointi: Nina Mansikka

Tuotanto: työryhmä

Kotisivu: www.elinamustonen.com

Facebook sivu

Kiitokset:
Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Teosto, Taiteen edistämiskeskus, Museo internazionale e biblioteca della musica di Bologna, Sibelius-museo, Turku, Suomen Kansallisteatteri, Nuppu Koivisto, Nina Makkonen, T-IP Law, Armen Igitian, Tove Bergman.

Kesto:

n. 1 h 10 min,  ei väliaikaa

Ikäsuositus:

kaikenikäisille

Esitykset

Esityskieli:

suomi

Tekstitys: 

ei tekstitystä

Liput: 34,10 peruslippu  • 29,60€ eläkeläinen • 25,60€ opiskelija, varusmies, työtön

bottom of page