top of page
Sinetti_Kuvaaja Laura Malmivaara.jpg

Sinetti
– Olga Knipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä

“Hauvaseni. Älä murjota. Onnittelut flyygelin johdosta! Soita sillä, ja jos se osoittautuu todella hyväksi soittimeksi, niin eikö meidän pitäisi ostaa se omaksemme. Älä ikävöi, tiitiäinen, tee työtä. Ja jos suinkin mahdollista, älä unohda kauas lämpimään ilmastoon karkoitettua ylijäämäkirjailjaa, ihailijaasi, A. Tšehovia.”

 

(Kirjeenvaihdosta Olga Knipperille, suom. ja sov. Armen Igitian ja Johanna Freundlich)

“SINETTI – Olga Knipper, Anton Tšehov ja 857 rakkauskirjettä” on esitys, joka yhdistää musiikkia ja sooloteatteria. Teos tuo yhteen troikan, johon kuuluvat näyttelijä–pianisti Elina Mustonen, pianisti–säveltäjä Olli Mustonen sekä ohjaaja–dramaturgi Johanna Freundlich. Tämän teoksen pianomusiikki kuullaan Olli Mustosen studiotallenteelta soittamana sekä elävänä musiikkina Elina Mustosen soittamana – ja välillä näiden kahden duettona! Teos luo uniikin musiikkidramaturgian, jossa keskenään leikittelevät puhuttu sana ja musiikki eri lähteissään. Kaikki kuultava musiikki on Olli Mustosen tätä esitystä varten säveltämää pianomusiikkia.

Esitys sai alkunsa voimallisesta viehätyksestä legendaarisen näytelmäkirjailija Anton Tšehovin ja hänen luottonäyttelijänsä ja rakastettunsa, vaimonsa Olga Knipperin kirjeenvaihdosta. Olga teki häikäisevää uraa Moskovassa, samalla kun Anton kirjoitti ja hoiti heikkenevää terveyttään Jaltalla. Olosuhteet vetivät heidät maantieteellisesti erilleen, ja kuitenkin juuri tämä mahdollisti jälkipolville heidän suhteensa dokumentaation, joka on säilynyt yli 800 kirjeen muodossa. Anton kuoli ennenaikaisesti, ja Olga jatkoi elämäänsä vielä yli 50 vuotta tämän jälkeen, menemättä koskaan uudelleen naimisiin. Nyt nähtävä esitys tuo esiin Olga Knipperin näkökulman tämän legendaarisen pariskunnan yhteiseen kuuden vuoden taipaleeseen.

Pariskunnan kirjeistä huokuu rakkaus toisiinsa ja rakkaus teatteriin, ja kuitenkin molemmat näistä välillä myös vetävät heidät äärirajoilleen. Olgan sanoin: “Välillä vihaan teatteria voimakkaasti, välillä taas rakastan. Se jos jokin on antanut minulle elämän, se on tehnyt minusta ihmisen. Ennen teatteria minä kituutin, elämä oli minulle vierasta, ihmiset olivat minulle vieraita ja vieraita heidän tunteensa.”

Musiikilla oli tärkeä osa Olga Knipperin elämässä. Hän oli taitava pianisti ja elätti ennen näyttelijän uraansa itseään pianonsoiton opettajana. Myös useampi Tšehovin näytelmän naishenkilöistä on osaava pianisti – ehkäpä tässä kohtaa elämä imitoi taidetta ja taide elämää. Esityksessä Olga astuu rakastetuimpien rooliensa – “Lokin” Arkadinan, “Vanja-enon” Jelenan, “Kolmen sisaren” Mashan ja “Kirsikkapuiston” Ranevskajan kenkiin. Jälkimmäiset näistä rooleista Tšehov kirjoitti nimenomaan Olgalle – tässäkin fiktio ja fakta kulkivat rinta rinnan.

Työryhmä


Elina Mustonen, näyttelijä ja pianisti
Olli Mustonen, musiikki
Johanna Freundlich, käsikirjoitus ja ohjaus
Tuotanto: Työryhmä

Esitykset

Liput alkaen 24€

Lauantai

31.8.2024 klo 13

Kesto

1 h, ei väliaikaa

ESITYSKIELI

suomi

Tekstitys

Ei tekstitystä

Ikäsuositus

Kaikenikäisille

bottom of page