top of page
Yllätä ikuinen virta_Pasi Vähänen.jpg

Yllätä Ikuinen Virta

Yllätä Ikuinen Virta on uusi suomalainen kamarioopperateos. Se juhlistaa suomalaista säveltäjää, Toivo Kuulaa (7.7.1883–18.5.1918) sekä hänen elämäänsä. Musiikin teokseen on säveltänyt Sampsa Ertamo ja sen ohjaa Arto Myllärinen. Myllärinen on myös kirjoittanut teoksen libreton. Esitys saa pääkaupunkiseudun kantaesityksensä Helsingin oopperakesä -festivaalilla elokuussa 2024.


Toivo Kuula oli suomalaisen romantiikan tärkeimpiä säveltäjiä, sekä yksi Jean Sibeliuksen harvoista oppilaista. Kuulaa pidettiin suomalaisen musiikkikulttuurin nousevana lupauksena ja hänen ensimmäiset teoksensa herättivät suurta huomiota. Eräs hänen tunnetuimmista sävellyksistään on monelle yhä tuttu Häämarssi. Kuulan elämä päättyi vain 34-vuotiaana hänen tultuaan ammutuksi Viipurissa, juuri sisällissodan päätyttyä.


Tarinan kuljetus kietoutuu kahden palavasieluisen taiteilijan, Toivon ja Alman säkenöivään, kipunoivaan sekä kipeääkin ajatustenvaihtoon elämästä, taiteesta ja rakkaudesta. Sen keskiössä kamppailevat Kuula, hänen vaimonsa Silja sekä nuori laulaja Alma, johon Kuula rakastui vasta avioliittonsa aikana. Sivukuvissa välähtävät Kuulan elämään merkittävästi vaikuttaneet henkilöt, kuten Toivon isä Matti Kuula sekä Sibelius. Tarina on Kuulan traagisesta kuolemasta huolimatta tunteellinen suomalaisen musiikkihistorian riemujuhla. 

Tule kokemaan kanssamme Toivo Kuulan elämän riemuhetket sillä ”Ei rakkautta voi selittää, ihan niin kuin ei musiikkiakaan. On vain tempauduttava mukaan.”

 

Työryhmä


Kapellimestarina esityksessä taituroi James Kahane ja hänen johtamanaan musiikista vastaa Helsingin Kamariorkesteri. Päärooleissa laulavat tenori Kalle Virtanen, sopraano Vilja Riutamaa, mezzosopraano Eeva Semerdjiev sekä baritoni Matti Torhamo. Näyttämöllä rooleissa solistien tukena nähdään näyttelijät Roosa Honkanen, Ani Hassinen, Reetta Hulmi, Juha Salo sekä Matvei Ojansuu


Tuotanto: Työryhmä


Esitystä tukee Suomen Kulttuurirahasto.

Esitykset

Liput alkaen 34€

Perjantai

16.8.2024 klo 19

Sunnuntai

18.8.2024 klo 13

Kesto

2 h, sis. väliajan

ESITYSKIELI

suomi

Tekstitys

Ei tekstitystä

Ikäsuositus

7 +

bottom of page