top of page
Dominus_Krabbe_ennakkokuvakollaasi_1_kuva_Raisa_Kilpeläinen.jpg

Dominus Krabbe

Monologiooppera kontratenorille ja decacordelle

 

Dominus Krabbe oli todellinen henkilö 1600-luvulta, pappiparka, joka joi virkansa ja päätyi loiseksi toisten nurkkiin. P. Mustapään kauhuballadissa syyllisyys ajaa hänet alas taivaasta tunnustamaan tekonsa. Krabbe ilmestyy haamuna keskellä kauneinta juhannusta vanhaan pappilaansa, koska on päättänyt tehdä tilinsä selväksi saarnaamalla kirkossaan viimeisen kerran. Johanneksen, Herodeksen, Herodiaan ja Salomen kohtaloihin vedoten hän saa purettua itsetuhoisen ahdistuksensa ja kerrottua sen syyn:

 

”Joka ainoa oman itsensä on tappanut Salomen tähden”. 

 

Syyllisyyden kääntöpuoli on syyllistäminen. Tässä sen osa lankeaa puhdasoppiselle kirkolle ja sen edusmiehille. Ihmisiä hallitsevan vallankäytön tunnus on Krabben muotokuva. Sakariston taulussa olevat papin jäiset, tylyt ja kaikkinäkevät silmät luovat huonoa omaatuntoa seurakuntalaisten keskuuteen: Pappilan nuoriherra lymyilee kotiin juhannustansseista isäänsä peläten, piika Amandaa laiskottaa aamulla, renki Eprami palaa yöjalasta kaikkivoipaisessa ruusunpunassa, kirkonvartija Optaatus on taipuvainen taikauskoon ja naukkailemiseen ja pappilan neidit kantavat säätytietoisina ylpeilyn ja koreilun syntejä. Krabben haamun varjossa viattomuudet ovatkin yhtäkkiä synneistä veriruskeimmat. Mutta kun saarnat on saarnattu, seurakuntalaisilta putoavat suomut silmiltä: peljättävä auktoriteetti onkin yhtä raadollinen kuin kuka tahansa meistä. Lunastus ilmenee vapauttavana elämänriemuna: ”Ja kaunis tyttö tanssi ristikongilla Salomen lailla”. 


Monologioopperaksi muotoutuneessa teoksessa dramaturgiaa luo etenkin monipuolinen lauluääni. Matalasta baritonista kontratenorin korkeuksiin ulottuva rekisteri muuntuu seitsemäksi eri henkilöksi. Sitä tukee decacorde, kymmenkielinen kitara, saman sukuisin sävel- ja rytmiaihein, soinnein ja kudoksin. Keskipiste on pappi Krabbe. Hänen olomuotonsa on musta ja matala, ja sen herättämän kauhun huutaa ulos korkea falsettiääni. Pienaiheista rakentuvaa ja arkaaisoivaa sävelkieltä maustaa muutama synkäntuttu liturginen aihe, Kyrie -armonhuuto ja Dies Irae -valitus.


Dominus Krabbe on omistettu tilaajille ja kantaesittäjille, kontratenori Teppo Lampelalle ja decacordisti Mari Mäntylälle.

 

Osat
 

1. Pappilan nuorenherran kertomus,

2. Piika Amandan kertomus,

3. Renki Epramin kertomus,

4. Kirkonvartija Optaatuksen kertomus,

5. Pappilan neitien kertomus,

6. Vanhan haudankaivajan kertomus

​

Pekka Jalkasen sävellys pohjautuu P. Mustapään runoon Dominus Krabbesta.

 

Työryhmä
 

Dryades musiikkiyhdistys ry:n tilaus, kantaesittäjät Teppo Lampela ja Mari Mäntylä.
Omistus: Teppo Lampela ja Mari Mäntylä.
Ohjaus: Kimmo Kahra
Tuotanto: Dryades musiikkiyhdistys ry

 

Esitykset

Liput alkaen 24€

Lauantai

24.8.2024 klo 16

Kesto

1 h, ei väliaikaa

ESITYSKIELI

suomi

Tekstitys

Ei tekstitystä

Ikäsuositus

Kaikenikäisille

bottom of page